Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, Eti Bakır’ın 170 bin metrekare deniz alanını doldurarak amonyak, fosfat ve sülfürik asit depoları kurmasına ilişkin Çevre Bakanlığı görüş teklifine ‘hayır’ diyemedi.CHP’li üyelerin ‘görüşümüz olumsuz’ ibaresini karara koydurmadan görüş teklifini oybirliği ile karara bağladı. Karar, çevre katliamı ve kanser riski endişelerine rağmen alınırken, meclisteki karşılıklı tartışmalar skandala dönüştü.CHP'Lİ ÜYELER UYARDI ANCAK OYLAMA ŞAŞIRTTI CHP’li meclis üyeleri, projenin ölüme davetiye çıkardığını ve Samsun halkını zehirleyeceğini vurgulayarak bilimsel verileri ortaya koydu.CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan ve Meclis Üyesi Hasan İpek, ısrarla ‘görüşümüz olumsuz’ diye ısrar etse de bu görüş karara konulmadı. Eti Bakır’ın projesine görüş olarak, ‘istemiyoruz, hayır’ diyemeyen meclis, tüm siyasi partilerin üyelerinin oybirliği ile karara bağlanmasıyla dikkat çekti. O karara CHP’li üyeler de ‘şerh koymak’ yerine ‘evet oyu’ verdi. AK PARTİLİ BAŞKAN VEKİLİ ŞOK İFADELER KULLANDISBB Meclis Başkanvekili ve AK Partili Nihat Soğuk’un eleştirilere yönelik verdiği “her canlı ölümü tadacaktır” yanıtı tepki çekti. Bu ifade projenin yol açabileceği sağlık risklerini ‘normalleştirmek’ olarak yorumlandı. CHP’li Atila Tekcan, Tekkeköy'deki artan kanser vakalarına dikkat çekerek ‘Sürünerek ölmek istemiyoruz’ diyerek tepki gösterdi. Nihat Soğuk yine cevabı şaşırttı; "Ölüm Allah'ın emri, benden önce ölürsen arkandan Fatiha okuyacağım." 

SBB BAŞKANI DOĞAN MECLİS’İ YÖNETSİNSosyal medyada paylaşılan meclis görüntülerine vatandaşlardan tepki geldi. Samsunlular kararı eleştirdi. “Bu çevre felaketi mi, ekonomik kalkınma mı? diye soran Samsunlular, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın böylesine önemli kararların alındığı kritik toplantılara bizzat kendisinin başkanlık yapması gerektiğini söyledi.Tekkeköy’de bulunan Eti Bakır'ın 170 bin metrekare deniz dolgusu üzerine kurmayı planladığı depolama alanında amonyak ve fosfat siloları, asit ve amonyak tankları yer alacak. ETİ BAKIR'A ŞARTLI 'EVET'SBB Meclisi’nde Eti Bakır’ın denizi doldurarak yapacağı depolama alanına şartlı onay verildi.
Açıklamada şöyle denildi; “Söz konusu depolama alanında inşa edilmesi planlanan amonyak ve fosfat siloları asit ve amonyak tanklarının çevresel etkileri içerisinde barındırması nedeniyle buna ilişkin risklerin tümüyle ortadan kaldırılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir. Aksi takdirde yapısal bir hata veya öngörülememiş bir afet durumunda yıkıcı çevre hasarına sebebiyet verecek unsurları bünyesinde bulundurduğu değerlendirilmektedir. Ayrıca deniz içerisinde yapılacak olan dolgu alanından dolayı oluşacak akım yapısının yerel erozyona neden olabileceği çevresel etkilerinin ise öngörülemez boyutta olacağı düşünülmektedir. Plan teklifine dair görüşümüz bu şekildedir.”

AK Partili SBB Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk’un "Ölüm Allah'ın emri, benden önce ölürsen arkandan Fatiha okuyacağım" sözleri tepki çekti.TEKCAN: ISRAR ETTİK DİNLETEMEDİKCHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan, "Biz meclis olarak Çevre Bakanlığı'na görüş ilettik. Ancak ret açıklaması yapılmadı. Israr ettik ama olmadı. Görüşümüz ‘olumsuz istemiyoruz’ denilmeliydi. Biz komisyonun, çevresel etkilerine dikkat çekilen “risklerin tümüyle ortadan kaldırılmasının gerekli olduğu" görüşüne evet dedik ama sonuna kadar direneceğiz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan’ın, "Mehmet Cengiz bize elçi mi gönderildi" şeklindeki çıkışı üzerine mecliste tartışma büyüdü.KANSER VAKALARINA DİKKAT ÇEKTİCHP'li Atila Tekcan, 2009 yılından bu yana bölgedeki kanser vakalarına ilişkin verileri ve geçmişteki açıklamaları gündeme getirdi. Tekcan, "15 beş yıldan Tekkeköy'deki kanser vakaları konuşulur ama yalanlanmaz. Şu anda 25 beş bin litre sülfürik asit tesisinden bu çıkıyor ise bir milyon sülfürik asit tesisi ne yapmaz" şeklinde konuştu.İYİ Partili üye ise, "İnsan sağlığını tehlikeye sokan son derece elverişsiz bir yapılanma olacak orada. Bunu kabullenmek mümkün değil her şeyden önce. Elbette ki ölüm Cenabı Allah'ın emri. Takdir Cenabı Allah'tan tedbir insanlardan. Biz ne yapacağız? Tedbirimizi alacağız" diye ekledi.

