Fındıkta tüm yıl süren tarım uygulamalarının yapılmasının önemine dikkat çeken Ferrero Değerli Tarım ARGE Uzmanı Abdurrahman Cömert, aralık ayında yapılması gereken tarımsal uygulamalar ile ilgili önerilerde bulundu.
Cömert, "Kışın başladığı aralık ayında gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele verim ve kaliteyi artıran etkenlerdir" dedi. ARGE Uzmanı Cömert, bu dönemde yapılması gereken uygulamaları 'hayvansal ve bitkisel kompost ile gübreleme', 'göztaşı uygulaması', 'zararlılarla mücadele' ve 'budama' olarak sıraladı.
GÖZ TAŞI UYGULAMALARI
Ferrero Değerli Tarım ARGE Uzmanı Abdurrahman Cömert, bu uygulamaların yapılış şekilleri ve dikkat edilmesi gereken konuları şu şekilde özetledi: "Hayvan gübresi veya bitkisel kompost olgunlaştıktan sonra toprak analizine göre değişen miktarlarda dal iz düşümüne halka şeklinde uygulanmalıdır. Budama işlemleri bitirildikten sonra fungal ve bakteriyel hastalıklardan dalları korumak için Göz taşı uygulaması yapılmalıdır.
Göz taşı uygulamaları dişi ve erkek çiçeklerin açma faaliyetinden önce yapılmalı, çiçeklerin üzerinde uygulanmamalıdır. Kışın yapraksız dönemde tüm kozalaklar toplanıp, sıra aralarına atılarak mücadele edilebilir.
BUDAMA VE BUDAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Fındık ocağında yapılan budama ocağın orta kısmı boş kalacak şekilde yapılmalıdır. Dal üzerindeki budamalar şekil verme ve verim için önemlidir. Dala şekil verirken, ocağın boşluklarını da gözeterek uygun tarafa bakan gözün önünden kesim yapılmalı, ürün verebilecek yardımcı dalların da uçlarından o sene süren sürgünün üçte birini geçmeyecek kadar alınmalıdır. Bir ocakta maksimum 5-6 dal bulunmalıdır. Ana dalların kesimi sırasında diğer dalların yara almamasına ve kesim noktasının toprak yüzeyine yakın olmasına dikkat edilmelidir. Kesim yüzeyi pürüzsüz ve üzerinde su durmayacak kadar hafif bir eğimde olmalıdır. Testere, budama makası yahut motorlu testere kullanılmalıdır. Ana dalların kesim noktalarına aşı macunu sürülerek, enfeksiyon ve çürüme ihtimalinin önüne geçilmelidir. Budama yapılacak olan zaman diliminde sıcaklığın en az 5 derece olması gerekmektedir. Kurumuş, hastalıklı, yaşlı, sıklaşmış, dipten çatallanmış, üst üste olan ve ocak içini gölgeleyen ocağın ortasında dik gelişmiş dallar ocaktan çıkarılmalıdır. Budama artıkları bahçe içinde bırakılmamalı ve bahçe içinde yakılmamalıdır. Budama aletlerinin dezenfeksiyonu mutlaka yapılmalıdır. Dezenfeksiyon işleminde onda bir oranında çamaşır suyu veya hazır dezenfektanlar kullanılmalıdır. Bahçe içinde tozlayıcı çeşitler mutlaka bulundurulmalı, ana çeşitle birlikte bakım ve budamaları ihmal edilmemelidir."
Cömert, "Kışın başladığı aralık ayında gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele verim ve kaliteyi artıran etkenlerdir" dedi. ARGE Uzmanı Cömert, bu dönemde yapılması gereken uygulamaları 'hayvansal ve bitkisel kompost ile gübreleme', 'göztaşı uygulaması', 'zararlılarla mücadele' ve 'budama' olarak sıraladı.
GÖZ TAŞI UYGULAMALARI
Ferrero Değerli Tarım ARGE Uzmanı Abdurrahman Cömert, bu uygulamaların yapılış şekilleri ve dikkat edilmesi gereken konuları şu şekilde özetledi: "Hayvan gübresi veya bitkisel kompost olgunlaştıktan sonra toprak analizine göre değişen miktarlarda dal iz düşümüne halka şeklinde uygulanmalıdır. Budama işlemleri bitirildikten sonra fungal ve bakteriyel hastalıklardan dalları korumak için Göz taşı uygulaması yapılmalıdır.
Göz taşı uygulamaları dişi ve erkek çiçeklerin açma faaliyetinden önce yapılmalı, çiçeklerin üzerinde uygulanmamalıdır. Kışın yapraksız dönemde tüm kozalaklar toplanıp, sıra aralarına atılarak mücadele edilebilir.
BUDAMA VE BUDAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Fındık ocağında yapılan budama ocağın orta kısmı boş kalacak şekilde yapılmalıdır. Dal üzerindeki budamalar şekil verme ve verim için önemlidir. Dala şekil verirken, ocağın boşluklarını da gözeterek uygun tarafa bakan gözün önünden kesim yapılmalı, ürün verebilecek yardımcı dalların da uçlarından o sene süren sürgünün üçte birini geçmeyecek kadar alınmalıdır. Bir ocakta maksimum 5-6 dal bulunmalıdır. Ana dalların kesimi sırasında diğer dalların yara almamasına ve kesim noktasının toprak yüzeyine yakın olmasına dikkat edilmelidir. Kesim yüzeyi pürüzsüz ve üzerinde su durmayacak kadar hafif bir eğimde olmalıdır. Testere, budama makası yahut motorlu testere kullanılmalıdır. Ana dalların kesim noktalarına aşı macunu sürülerek, enfeksiyon ve çürüme ihtimalinin önüne geçilmelidir. Budama yapılacak olan zaman diliminde sıcaklığın en az 5 derece olması gerekmektedir. Kurumuş, hastalıklı, yaşlı, sıklaşmış, dipten çatallanmış, üst üste olan ve ocak içini gölgeleyen ocağın ortasında dik gelişmiş dallar ocaktan çıkarılmalıdır. Budama artıkları bahçe içinde bırakılmamalı ve bahçe içinde yakılmamalıdır. Budama aletlerinin dezenfeksiyonu mutlaka yapılmalıdır. Dezenfeksiyon işleminde onda bir oranında çamaşır suyu veya hazır dezenfektanlar kullanılmalıdır. Bahçe içinde tozlayıcı çeşitler mutlaka bulundurulmalı, ana çeşitle birlikte bakım ve budamaları ihmal edilmemelidir."