• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Programlar
    FUTBOL 55HAFTA BİTERKENN. ALPER CABBAR - 55. SAYFASAĞLIKTA PSİKOLOJİSPOR GAZETESİ
  • KENT HABERLERİ
  • YEREL YÖNETİMLER
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK EKONOMİ ÇEVRE - ENERJİ ASAYİŞ YEREL SPOR KÜLTÜR SANAT TEKNOLOJİ SEKTÖREL TANITIM AV. ARZU SABUNCU İLE ORTAK AKIL SEÇİM - 2019
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. TUSAF Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy: Her 10 Yılda Bir Yaşanan Kuraklık, Bundan Sonra 5 Yılda Bir Karşımıza Çıkacak
EKONOMİ
Yayınlanma: 12 Kasım 2021 - 23:15

TUSAF Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy: Her 10 Yılda Bir Yaşanan Kuraklık, Bundan Sonra 5 Yılda Bir Karşımıza Çıkacak

2020 yılında 3 milyon ton un ihracatıyla 1 milyar 100 milyon dolar gelir sağlayarak, 7 yıldır Türkiye’nin dünyanın un ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sağlayan TUSAF’ın Antalya Titanic Mardan P

EKONOMİ
12 Kasım 2021 - 23:15
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
TUSAF Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy: Her 10 Yılda Bir Yaşanan Kuraklık, Bundan Sonra 5 Yılda Bir Karşımıza Çıkacak
2020 yılında 3 milyon ton un ihracatıyla 1 milyar 100 milyon dolar gelir sağlayarak, 7 yıldır Türkiye’nin dünyanın un ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sağlayan TUSAF’ın Antalya Titanic Mardan Palace-Trendy Lara’da düzenlediği “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Türkiye Hububat Kongresi 2021/16. TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi”, 12 Kasım Cuma günü başladı.

14 Kasım Pazar gününe kadar sürecek kongrenin bu yılki teması ise “İklim Değişikliği ve Küresel Salgın”.

Yerli ve yabancı 1000 delegenin ağırlandığı kongrenin açış konuşmasını yapan TUSAF Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, küresel sıcaklıktaki artışa dikkat çekerek, “Hükümetler Arası İklim Değişikliği Platformunun yaptığı araştırmaya göre, küresel sıcaklıktaki her bir derece artış, dünyadaki mahsul verimini buğdayda yüzde 6, pirinçte yüzde 3,2 ve mısırda ise yüzde 7,4 oranında azaltacak ve besin değerini düşürecek. Bunun sonucunda 2 derecelik küresel ısınma 2050 yılında 84 milyon kişiyi daha açlık riski ile karşı karşıya bırakacak. Uzun yılar ortalamasına göre içinde bulunduğumuz yılın sıcaklıkları 1.7 derece artış gösterdi, tarım alanları için yağış miktarında ise yüzde 20'lik bir azalma yaşandı. Daha önce her 10 yılda bir yaşanan kuraklıkların, bundan sonra 5 yılda bir karşımıza çıkması bekleniyor. Bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görev alanına, iklim değişikliğinin eklenmesini takdirle ve umutla karşılıyoruz” dedi.

DEKAR BAŞI GELİRLER YÜKSEK SEYREDİYOR
Konuşmasında buğday ekim alanlarının 2000 yılında 9,4 milyon hektardan 7 milyon hektara düştüğünü belirten Ulusoy, “2022 sezonu için de ilk gelen veriler maalesef umut verici değil. Buğday, un, ekmek zincirinde ürün fiyatlarının sürekli baskılanması, ancak ekilebilecek alternatif ürünlerde ve diğer yem bitkilerinde aynı regülasyonun yapılamaması, fiyatların buğday aleyhine gelişmesine sebep oldu. Bu nedenle alternatif ürünlerin dekar başı gelirinin yüksek seyri, çiftçimizin buğday ekiminden kaçışını hızlandırdı. Tüm Türkiye’ye yaygın Tarım ve Orman İl Müdürlükleri, Çiftçi Birlikleri ve sanayicilerin sahada işbirliklerini gerçekleştirerek, buğdayın üretim miktarının artırılabilmesi için gerekli tüm çalışmaların her zaman destekçisiyiz” açıklamalarında bulunurken, TMO’nun buğday piyasalarında istikrar sağlamak adına oluşturduğu stoklar için de TMO’ya teşekkür etti.

TÜRKİYE, MAKARNA İHRACATINI 4 YILDA YÜZDE 80 ARTIRDI
Türkiye un sanayicileri, pandemi döneminde tedarik zincirinde hiçbir kesintiye izin vermeksizin sofralarımıza ürünlerini ulaştırarak kendini ispat etmiştir. Bununla beraber, son 7 yıldır dünyadaki un ihracat liderliğini de koruyarak, ülkemizi uluslararası ticari arenada öne çıkaran sektör temsilcilerine teşekkür eden Dr. Eren Günhan Ulusoy, makarna ihracatıyla ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Bugün kongremizde yanımızda olan makarna sektörü de hububat mamülleri ihracatında son yılların parlayan yıldızı oldu. 2016 yılında 422 milyon dolar olan makarna ihracatını, 2020 yılı sonunda 762 milyon dolara yükselterek, 4 yılda yüzde 80 artırmış, İtalya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci makarna ihracatçısı konumuna gelmiştir.”
İlginizi Çekebilir
Nebyan Doğal’a 2 Milyon Dolarlık Yatırım
Nebyan Doğal’a 2 Milyon Dolarlık Yatırım
İlkadım'da Kadın Girişimciler Sertifika Sahibi Oldu
İlkadım'da Kadın Girişimciler Sertifika Sahibi Oldu
Samsun Yeni OSB'de 17 Firma İnşaata Başladı
Samsun Yeni OSB'de 17 Firma İnşaata Başladı
Samsun'un Evladı Memleketinde Kalacak
Samsun'un Evladı Memleketinde Kalacak
Son Haberler
Fenerbahçe'de Jose Mourinho'dan İsmail Yüksek kararı!
Fenerbahçe'de Jose Mourinho'dan İsmail Yüksek kararı!
Fenerbahçe'nin 3 Temmuz Davası Uyuşmazlık Mahkemesi'ne Gidiyor: 1.8 Milyar TL'lik Tazminat Talebine Görevsizlik Kararı!
Fenerbahçe'nin 3 Temmuz Davası Uyuşmazlık Mahkemesi'ne Gidiyor: 1.8...
Galatasaray'dan Muhteşem Şov: Galata Kulesi'nde Şampiyonlar Ligi Rüzgarı ve Gizemli Sané Sürprizi!
Galatasaray'dan Muhteşem Şov: Galata Kulesi'nde Şampiyonlar Ligi Rüzgarı...
Beşiktaş Pes Etmedi, Seri Nefes Kesen 5. Maça Uzadı! Anadolu Efes Deplasmanda Mağlup!
Beşiktaş Pes Etmedi, Seri Nefes Kesen 5. Maça Uzadı! Anadolu Efes...
Galatasaray'a Kaleci Transferinde Şok Gelişme: Dünyaca Ünlü Yıldız Alisson Becker Teklifi Reddetti!
Galatasaray'a Kaleci Transferinde Şok Gelişme: Dünyaca Ünlü Yıldız...
İYİ Partili Bedri Yaşar’dan Kentsel Dönüşüm Uyarısı!
İYİ Partili Bedri Yaşar’dan Kentsel Dönüşüm Uyarısı!

Ana Sayfa
Programlar
KENT HABERLERİ
YEREL YÖNETİMLER
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
EKONOMİ
ÇEVRE - ENERJİ
ASAYİŞ
YEREL SPOR
KÜLTÜR SANAT
TEKNOLOJİ
SEKTÖREL TANITIM
AV. ARZU SABUNCU İLE ORTAK AKIL
SEÇİM - 2019
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
Samsun Kanal 362 İnternet Video Haber Sitesi
Pazar Mah. Meserret Sokak Talakoğlu İşhanı No:21/Kat:1D:12 İlkadım / SAMSUN
362medyagrup@gmail.com
0 (543) 476-9327
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.