Samsun’un Terme ilçesine bağlı Sancaklı ve Taşlık mahallelerinde yıllardır sürdürülen tarım faaliyetleri insan eliyle yapılan hatalar yüzünden yok olmak üzere. Yöre halkı, hem geçim kaynaklarını hem de yaşam alanlarını kaybetme noktasına geldi.Yöre halkının ifadesine göre, 5 yıl önce yapılan dalgakıranlar Karadeniz’in doğal akıntı yönünü değiştirerek kıyıya baskı oluşturdu. Özellikle yaz aylarında denizin tuzlu suyu, kanallar aracılığıyla iç bölgelere geri basıyor. Sonuç olarak tarlalar çoraklaşıyor ve yerleşim alanları doğrudan tehdit altına giriyor.
SANCAKLI’DA EROZYON TEHDİDİSancaklı Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, denizin ilerleyerek 100 metreden fazla içeriye girdiğini, çam ormanlarının yok olduğunu, yolun kıyısından itibaren evlerine birkaç metre kaldığını belirtiyor.Mahalle sakinleri, "Deniz önce ormanı aldı, şimdi de yolumuzu ve evimizi tehdit ediyor. Burada yaşamak istiyoruz ama korkuyoruz" diyerek endişelerini dile getirdi.
ÇELTİK ÜRETİCİSİ DERTLİTaşlık Mahallesi’nde üreticiler ise, tuzlu su nedeniyle toprağın verimsiz hale geldiği çeltik ekimi başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar verdiğini öne sürdü. Yöre çiftçisi, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı; “Ektim, yandı gitti. Bir daha ektim, yine yandı. Daha da bıraktım. Ne yapacağız bilmiyoruz. Gübre, mazot, ilaç her şey pahalı. Karşılığını alamıyoruz."80 DÖNÜM ARAZİ TUZLU SUYA Yıllık 50-60 bin ton çeltik üretimi yapılan bölgede bugün bu miktar 10 bin tonlara kadar düştü. İddiaya göre mahallede birçok üreticinin tarlası kullanılamaz hale geldi. Bir çiftçi, "Burada 80 dönüm arazi tamamen gitti. Önceden buradan 70-80 ton çeltik çıkarırdık. Şimdi bir ot bile bitmiyor" diyerek kayıplarını anlattı.
YÖRE SAKİNLERİYLE BULUŞTUYöre halkıyla bir araya gelen CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, durumu yerinde gözlemledi. Murat Çan, “Tarım arazilerimizin tek düşmanı rant değil. Plansızlık, öngörüsüzlük ve bilimsel basiretsizlik yüzünden de tarım arazilerimizi hızla kaybediyoruz” dedi.Murat Çan, “Taşkın ve su baskınlarını önlemek amacıyla yapılan kanallar, hatalı mühendislik uygulaması nedeniyle denizin tuzlu suyunu Taşlık Mahallesi’nde tarlalara taşıyarak ve tarımsal üretim tamamen bitiriyor. Başta çeltik olmak üzere, bölgedeki üreticilerimizin bu haklı isyanına kayıtsız kalmayacağız” diye kaydetti.Sancaklı Mahallesi’nde inşa edilen dalgakıranların ardından akıntı yönü değiştiğini ve Karadeniz’in mahalleyi yutmaya başladığını kaydeden CHP’li Murat Çan, “Orman gitti, tarım arazileri denizle doldu, deniz şimdi de mahallenin yolunu ve evleri tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.



