• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Programlar
    FUTBOL 55HAFTA BİTERKENN. ALPER CABBAR - 55. SAYFASAĞLIKTA PSİKOLOJİSPOR GAZETESİ
  • KENT HABERLERİ
  • YEREL YÖNETİMLER
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK EKONOMİ ÇEVRE - ENERJİ ASAYİŞ YEREL SPOR KÜLTÜR SANAT TEKNOLOJİ SEKTÖREL TANITIM AV. ARZU SABUNCU İLE ORTAK AKIL SEÇİM - 2019
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Samsun'da Böcek Üreten İstasyon Kurulacak
EKONOMİ
Yayınlanma: 21 Mayıs 2020 - 21:52

Samsun'da Böcek Üreten İstasyon Kurulacak

Başta fındık olmak üzere 40’a yakın tarım ürününde büyük hasara yol açan ve ülkemize 4 yıl önce doğudan Gürcistan, batıdan ise Balkanlar üzerinden giren kahverengi kokarca zararlısı ile yapılmak isten

EKONOMİ
21 Mayıs 2020 - 21:52
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Samsun’da Böcek Üreten İstasyon Kurulacak
Başta fındık olmak üzere 40’a yakın tarım ürününde büyük hasara yol açan ve ülkemize 4 yıl önce doğudan Gürcistan, batıdan ise Balkanlar üzerinden giren kahverengi kokarca zararlısı ile yapılmak istenen biyolojik mücadele konusunda gelişme kaydedildi.

Trissolcus Japonicus adı verilen Samuray Arıcığı olarak bilinen mücadeleci böcek yurt dışından ithal edilerek, biyolojik savaşta kullanılacak.

Yaklaşık 3 yıldan beri sektörle ilgili kesimler tarafından toplantılar düzenlenerek gündeme getirilen kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele yapılması için yurt dışında üretilmiş olan samuray arısının ülkemize ithali için yapılan çalışmalardan şimdiye kadar olumlu sonuç alınamamıştı.

Bu konuda son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün organizasyonunda sektörle ilgili kesimler ile araştırma kuruluşları ve bakanlık yetkililerinin katılımı ile video konferans şekliyle toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin yan sıra Tarımsal Araştırma Enstitüleri ile ihracatçı birliklerinin temsilcileri de katıldılar.



Toplantıya katılan Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, kahverengi kokarca zararlısı ile tarımsal ürünlere zarar vermeden mücadele etmek için kamuoyunda Samuray Arıcığı olarak da adlandırılan böceği temin etmekten başka çare bulunmadığını vurguladı. Arslantürk, “Yapılan son toplantıda İsviçre’de üretilen ve dünyanın çeşitli yerlerinde kullanılıp biyolojik mücadele de yararlı sonuçlar alınan böceği Türkiye’ye ithal etme konusu bu kez kabul gördü. Böcek ithal edilip Samsun’daki Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde kurulacak istasyonda çoğaltılıp mücadele için sahaya salınacak. Bunun için belirli bir zaman süreci de gerekiyor. Ama, bugüne kadar bir türlü başaramadığımız ithal edip, mücadeleye başlama sürecini böylelikle atlattığımız için sevinçliyiz.” dedi.

Aynı zamanda Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı da olan Sebahattin Arslantürk, ürünleri zaman zaman tamamen de yok edebilen kahverengi kokarca ile ondan biraz daha az zararlı olan yeşili ile de mücadele edileceğini vurguladı. Arslantürk ayrıca, zararlı ile mücadelede zamanın çok önemli olduğunu, bu nedenle de başarıyı tesadüfe bırakmamak için üretici ve sektör temsilcileri ile sık sık bir araya gelineceğini söyledi.

 
İlginizi Çekebilir
Üretici Topraktan Borç Hasat Ediyor
Üretici Topraktan Borç Hasat Ediyor
Fındık Üreticisine Sahip Çıkan Yok!
Fındık Üreticisine Sahip Çıkan Yok!
Nebyan Doğal’a 2 Milyon Dolarlık Yatırım
Nebyan Doğal’a 2 Milyon Dolarlık Yatırım
İlkadım'da Kadın Girişimciler Sertifika Sahibi Oldu
İlkadım'da Kadın Girişimciler Sertifika Sahibi Oldu
Son Haberler
Samsun'da DMD Kas Hastası Mustafa Emir'in Zamanı Azalıyor
Samsun'da DMD Kas Hastası Mustafa Emir'in Zamanı Azalıyor
Beyin Kanaması Geçiren Kadını Yataktan Düşürdüler!
Beyin Kanaması Geçiren Kadını Yataktan Düşürdüler!
Samsunspor Kongresinde Dikkat Çeken Detaylar
Samsunspor Kongresinde Dikkat Çeken Detaylar
Samsunspor Kongre Üyesi Cevat Öncü'den Sitem
Samsunspor Kongre Üyesi Cevat Öncü'den Sitem
Arzu Uslu’dan Teşekkür Mesajı
Arzu Uslu’dan Teşekkür Mesajı
Samsunspor Genel Menajeri Mustafa Aztopal: Dezavantajlı Olacağız
Samsunspor Genel Menajeri Mustafa Aztopal: Dezavantajlı Olacağız

Ana Sayfa
Programlar
KENT HABERLERİ
YEREL YÖNETİMLER
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
EKONOMİ
ÇEVRE - ENERJİ
ASAYİŞ
YEREL SPOR
KÜLTÜR SANAT
TEKNOLOJİ
SEKTÖREL TANITIM
AV. ARZU SABUNCU İLE ORTAK AKIL
SEÇİM - 2019
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
Samsun Kanal 362 İnternet Video Haber Sitesi
Pazar Mah. Meserret Sokak Talakoğlu İşhanı No:21/Kat:1D:12 İlkadım / SAMSUN
362medyagrup@gmail.com
0 (543) 476-9327
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.