• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Programlar
    FUTBOL 55HAFTA BİTERKENN. ALPER CABBAR - 55. SAYFASAĞLIKTA PSİKOLOJİSPOR GAZETESİ
  • KENT HABERLERİ
  • YEREL YÖNETİMLER
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK EKONOMİ ÇEVRE - ENERJİ ASAYİŞ YEREL SPOR KÜLTÜR SANAT TEKNOLOJİ SEKTÖREL TANITIM AV. ARZU SABUNCU İLE ORTAK AKIL SEÇİM - 2019
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Lozan'ın 100. Yıl Dönümü Atakum Lozan Parkı'nda Kutlandı
KÜLTÜR SANAT
Yayınlanma: 25 Temmuz 2023 - 20:34

Lozan'ın 100. Yıl Dönümü Atakum Lozan Parkı'nda Kutlandı

Lozan Antlaşması’nın 100 yıl dönümü Atakum’da adının verildiği parkta, muhteşem bir organizasyonla kutlandı. Programda konuşan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Cumhuriyet’i bize emanet edildiği şekilde korumak görevimiz.” dedi.

KÜLTÜR SANAT
25 Temmuz 2023 - 20:34
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Lozan’ın 100. Yıl Dönümü Atakum Lozan Parkı’nda Kutlandı
Atakum Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şubesi iş birliğinde Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü Lozan Parkı’nda düzenlenen özel bir programla kutlandı. 

Programa CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, ADD Samsun Şubesi Başkanı Birol Yelekin, Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

‘100. Yılında Bağımsızlığın Temeli Lozan Antlaşması’ başlığı ile düzenlenen programa ünlü Tarihçi Doç Dr. Mehmet Emin Elmacı, Lozan Antlaşması’nın önemi hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi. 

Tiyatro Sanatçısı ve Yönetmen Yaşar Gündem, sahnelediği Kuvayi Milliye Destanı adlı tiyatro oyunu ile seyircilere Kurtuluş Savaşı’ndan kesitler sundu. Seyircilere duygu dolu anlar yaşatan Usta Sanatçı Gündem, ayakta alkışlandı. 

“TARİHİ SORUMLULUĞUMUZ”
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Lozan Antlaşması'nın tarihi önemine değinerek şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyetimizin iki kurucusu ve Lozan’ın mimarlarının huzurunda bugün Lozan’ın 100. yılını kutluyoruz. Cumhuriyet’in kurucuları bize bu ülkeyi emanet ettiler. Onların emanet ettiklerini; bize emanet ettikleri şekilde korumak en büyük görevimiz. Özellikle de kadınların ve gençlerin görevi. Atakum Belediye Başkanı ve Cumhuriyetçi biri olarak bu tarihsel görevi hatırlatma sorumluluğu hissediyorum. Bu duygularla Lozan'ın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutluyorum. Hiç kimse merak etmesin, içeriden ve dışarıdan kim hesap yapıyorsa yapsın; Cumhuriyetimiz yüzlerce yıl yaşayacak.”    

“LOZAN, DİPLOMATİK PASAPORTUMUZ”
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, antlaşmanın diplomasi alanında son derece önemli bir başarı olduğuna dikkat çekerek  “Lozan Antlaşması’nın iki turunun da her bir gününü İsmet Paşa’nın kaleminden ve ağzından sayfa sayfa birkaç kez okumuş biriyim. En sonunda ‘velinimetim efendim’ diyerek Atatürk'e hitabında, gözlerimin dolduğunu hatırlıyorum. Cumhuriyet’e ait her türlü iz, bizler için gerçekten velinimettir. Lozan Antlaşması ile konuşma yapılırken ‘Cumhuriyet’in tapusudur’ diye cümleye girilir. Lozan, Türkiye’nin hem tapusu hem de diplomatik pasaportumuzdur. Bütün dünyada tanınan ve saygın bir ülke olarak anılıyorsak; bunun Lozan’la çok ciddi ilişkisi vardır.” diye konuştu.

FİLENİN SULTANLARINA TEBRİK
ADD Samsun Şube Başkanı Birol Yelekin Lozan Antlaşması’nın 100 .yılını Lozan Parkı’nda kutlamanın gururunu yaşadığını belirterek Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’ye teşekkür etti. Atatürk Anıtlarına yönelik saldırıları kınayan Başkan Yelekin,Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımının kazandığı zafere de değinerek şöyle konuştu: “Lozan konuşmacılarımızın dediği gibi Türkiye’nin tapu senedir, kapitülasyonların kalkmasıdır. Lozan, Türkiye’nin bağımsızlığıdır. Bu akşam da Lozan adına yakışır bir yerde etkinlik yapıyoruz. Bildiğiniz gibi iki yıl önce Samsun Onur Anıtı’na bir saldırı yapıldı. İki gün önce de Akçabat Atatürk Anıtı’na benzer bir saldırı yapıldı. Buradan bu saldırıyı yapanları ve destekçilerini nefretle kınıyorum. Türkiye'de son günlerde gerçekten çok olumsuz olaylar olurken, çok güzel şeyler de oluyor. Filenin Sultanları kadını sosyal hayattan dışlamak isteyenlere büyük bir tokat vurdu. Filenin Sultanlarını kutluyorum.” 

HERKESİN SONUNA KADAR SAVUNMASI GEREKİR
Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Emin Elmacı, programda Lozan Antlaşması’nın Ulusal Kurtuluş Mücadelesi sonrası önemli bir diplomatik zafer olduğuna dikkat çekerek, “Sevr Antlaşması olsaydı emin olun, şu anda yoktuk. Bir yerlere sürülmüştük. O nedenle Lozan Antlaşması bizim kalıcılığımızı sağlayan ve bu coğrafyanın bize ait olduğunu herkese kabul ettirdiğimiz antlaşmadır. Lozan’ın ne kadar önemli olduğunu dünya kabul etmiştir. Siz evinizin tapusunu tartışmaya açarsanız Yunan Başbakanının dediği gibi ‘Sevr’i tartışabiliriz’ cümlesini duyabilirsiniz. Herkesin Lozan Antlaşması'nı sonuna kadar savunması gerekir. Lozan Antlaşması'nı tartışmaya açanları da yine Lozan Antlaşması koruyor. Montrö de olduğu gibi. Bu antlaşmalar çok önemli anlaşmalardır ve bizim temel noktalarımızdır.” ifadelerini kullandı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Samsun Kültür Yolu Festivali Muhteşem Sergilere Ev Sahipliği Yapıyor
Samsun Kültür Yolu Festivali Muhteşem Sergilere Ev Sahipliği Yapıyor
Samsun Kültür Yolu Festivali Muhteşem Sergilere Ev Sahipliği Yapıyor
Samsun Kültür Yolu Festivali Muhteşem Sergilere Ev Sahipliği Yapıyor
Cemal Safi’nin Mirası İlkadım'da Ödüllendirildi
Cemal Safi’nin Mirası İlkadım'da Ödüllendirildi
Samsun Kültür Yolu Festivali 21 Haziran’da Başlıyor
Samsun Kültür Yolu Festivali 21 Haziran’da Başlıyor
Son Haberler
Samsun'da DMD Kas Hastası Mustafa Emir'in Zamanı Azalıyor
Samsun'da DMD Kas Hastası Mustafa Emir'in Zamanı Azalıyor
Beyin Kanaması Geçiren Kadını Yataktan Düşürdüler!
Beyin Kanaması Geçiren Kadını Yataktan Düşürdüler!
Samsunspor Kongresinde Dikkat Çeken Detaylar
Samsunspor Kongresinde Dikkat Çeken Detaylar
Samsunspor Kongre Üyesi Cevat Öncü'den Sitem
Samsunspor Kongre Üyesi Cevat Öncü'den Sitem
Arzu Uslu’dan Teşekkür Mesajı
Arzu Uslu’dan Teşekkür Mesajı
SP'li Mehmet Karaman: "Ankara’dan İşlerin Takipçisi Olacağız"
SP'li Mehmet Karaman: "Ankara’dan İşlerin Takipçisi Olacağız"

Ana Sayfa
Programlar
KENT HABERLERİ
YEREL YÖNETİMLER
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
EKONOMİ
ÇEVRE - ENERJİ
ASAYİŞ
YEREL SPOR
KÜLTÜR SANAT
TEKNOLOJİ
SEKTÖREL TANITIM
AV. ARZU SABUNCU İLE ORTAK AKIL
SEÇİM - 2019
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
Samsun Kanal 362 İnternet Video Haber Sitesi
Pazar Mah. Meserret Sokak Talakoğlu İşhanı No:21/Kat:1D:12 İlkadım / SAMSUN
362medyagrup@gmail.com
0 (543) 476-9327
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.