Samsun'un Canik ilçesinde bir benzinlik istasyonunun araç yıkama bölümünde meydana gelen heyelan sonrası bir baba ve 2 kız çocuğu hayatını kaybetti.Büyük ölçüde heyelan riski taşıyan bölgelerin ‘koruma alanı’ olması gerektiğini, bu tip yerlerde bilimsel verilerle çalışılmadığı sürece risklerin önlenemeyeceğini kaydeden Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Coğrafi Bilgi Sistemleri Doç. Dr. Cem Kılıçoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.JEOTEKNİK RAPORLAMAUzmanlık alanı mühendislik jeolojisi olan Doç. Dr. Kılıçoğlu, "AVM'de sel oldu. Yapılan büyük bir iş merkezi heyelan sonucu yıllardır kullanılamaz halde. Şimdi de toprak kayması meydana geldi. Jeoloji bilimini dinlemek için daha ne olması gerekir? Koruma alanı olması gereken bu tip yerlerde bilimsel verilerle çalışılmadığı sürece risk önlenemez. Bu tip yerler olağan şüpheli konumundadır. Bölgede jeoteknik raporlama yeniden yapılıp, düzenleme gerçekleştirilmeli. Yoksa bu ve benzeri hadiselere devam edecektir" diye konuştu.
YAĞIŞ DEĞİL YOL ETKİLİYORHeyelan ve kaya düşmesini en çok yeni yapılan yolların ve düzenlemelerin tetiklediğini söyleyen Cem Kılıçoğlu, "Şimdi 'Karadeniz çok yağış alıyor, toprak kayması bundan meydana geliyor' diyenler var. Heyelan ve toprak kaymasını en çok yeni açılan yollar ve düzenlemeler tetikler. Karadeniz'in doğasında yağış var. Zaten tüm yapılaşmanın buna göre yapılması şart. Bizler artık teknolojiyi kullanarak heyelan olasılığını yüzde 85 oranlarında tespit edebiliyoruz. Bu teknolojik imkanlarla yaşananlar maalesef ihmalkarlıktır" dedi.
BELEDİYEDE VERİ YOKTUSamsun Büyükşehir Belediyesi’nin Coğrafi Bilgi Sistemi kurduğunu anımsatan SAMÜ’lü akademisyen Cem Kılıçoğlu, şöyle devam etti: "SBB Başkanı Halit Doğan göreve gelir gelmez belediyenin sayısal verileri olmadığını görünce CBS kurdu. Artık belediyenin elinde kentle ilgili tüm veriler olabilecek. Bunun içerisinde riskli alanlar da dahil. Bizlerden de fikirler alınıp, danışılıyor. Çok doğru bir adım. Daha öncesinde böyle bir ortak akıl masası yoktu. Diğer belediye başkanları zamanında yapılan projeler ve imara açılan alanlar sıkıntılı. Düzeltilmesi gerekir."

