• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Programlar
    FUTBOL 55HAFTA BİTERKENN. ALPER CABBAR - 55. SAYFASAĞLIKTA PSİKOLOJİSPOR GAZETESİ
  • KENT HABERLERİ
  • YEREL YÖNETİMLER
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK EKONOMİ ÇEVRE - ENERJİ ASAYİŞ YEREL SPOR KÜLTÜR SANAT TEKNOLOJİ SEKTÖREL TANITIM AV. ARZU SABUNCU İLE ORTAK AKIL SEÇİM - 2019
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Fındığı Yerden Toplamak Ürün Kalitesini Yükseltiyor
EKONOMİ
Yayınlanma: 05 Ağustos 2020 - 21:24

Fındığı Yerden Toplamak Ürün Kalitesini Yükseltiyor

Türk fındığının en büyük alıcılarından olan ve verim ile kalitenin yükseltilmesi için de oluşturulan 'Değerli Tarım Ekibi' ile üreticilere destek sağlayan Ferrero firması uzmanları, ürünün tam olgunla

EKONOMİ
05 Ağustos 2020 - 21:24
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Fındığı Yerden Toplamak Ürün Kalitesini Yükseltiyor
Türk fındığının en büyük alıcılarından olan ve verim ile kalitenin yükseltilmesi için de oluşturulan 'Değerli Tarım Ekibi' ile üreticilere destek sağlayan Ferrero firması uzmanları, ürünün tam olgunlaştırılarak daldan değil, yerden toplanması gerektiğini söylediler.

Ferrero Değerli Tarım ekibinden Ziraat Mühendisi Ömer Yılmaz, bir yıl boyunca sarf edilen çabaların karşılığını tam olarak alabilmek için hasat ve sonrasındaki kurutma ile depolama işlemlerine çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

HASATTA ACELE ETMEYİN
Hasat için acele edilmemesi, öncesinde de bahçenin yabancı otlardan mutlaka temizlenmesi gerektiğini söyleyen Ömer Yılmaz; "Bahçe temizliğinin ardından hasat zamanı doğru tespit edilmelidir. Erken hasat edilen ürünlerde kalite ve randıman kayıpları yaşanmaktadır. Üreticiler bahçelerinde zurufların sararması, tanenin kızarması ve dalları hafifçe salladıklarında fındığın yarıdan çoğunun dökülmesi gibi kriterleri de gözlemleyerek ürünlerinin hasat olgunluğuna ulaştığını tespit edebilirler" dedi.



ÜRÜN YERE DÜŞSÜN
Hasat zamanı kadar, hasat yönteminin de önemli olduğunu vurgulayan Ferrero Değerli Tarım Uzmanı Yılmaz şunları söyledi: "Üreticilerimizin önemli bir kısmı daldan kopararak hasat yapmayı tercih ediyor olsa bile bu doğru bir yöntem değildir. Bu yöntem de hasatta işçi maliyetleri yüksektir. Ürünün bir kısmı olgunlaşmadan dalından koparılmaktadır. Bu hasat yöntemi de gelecek yılın ürün gözlerini taşıyan sürgünlere de çok ciddi zararlar vermektedir. Ürünün daldan toplanması yerine yerden toplanması hem işçilik hemde ürün kalitesi açısından önemlidir. Bu yöntemlerin dışında özellikle son yıllarda makine ve file ile hasatta bölgelerimizde ciddi kullanım alanı kazanmıştır."

FINDIĞIN KURUTULMA VE DEPOLANMASI
Ürünün kurutulması aşamasında doğru nem seviyesinin sağlanması için tavsiye edilen kurutma üniteleri kullanılacaksa Ferrero Değerli Tarım ekibinin teknisyenlerinden bilgi alarak planlama yapılmasını isteyen Ömer Yılmaz, bu konuda da şu tavsiyelerde bulundu: "Kurutma açık alanda yapılacaksa, harman yeri kirlilik kaynaklarından (yol, jeneratör, kimyasallar ve hayvanlardan) uzakta olmalıdır. Hem zuruflu hem de tane fındık toprak ve çim zemin üzerinde direk kurutulmamalıdır. Kurutma işlemi beton zemin yahut branda gibi örtüler üzerinde yapılmalıdır. Yağmurlu günlerde ürünün üzerinin kapatılması için su geçirmez örtüler hazırda bekletilerek tedbir alınmalıdır. Harmanda yapılan kurutmalarda hem zuruflu, hem de tane ürünün çok kalın serilmemesine dikkat edilmeli, günde en az iki kere karıştırma yapılmalıdır."



FINDIK NASIL DEPOLANMALI?
Kurutulan ürününün çuvallanması ve saklanması aşamalarında mutlaka jüt çuvallarda temiz bir zemin ve havalandırmaya sahip odalarda, paletler üzerinde ve istifler arasında boşluk olacak şekilde depolama yapılması gerektiğini vurgulayan Ferrero Değerli Tarım Uzmanı Ömer Yılmaz; üreticilerin bu konularda zirai ve sosyal uzmanlarla iletişime geçerek destek alabileceklerini de sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir
Üretici Topraktan Borç Hasat Ediyor
Üretici Topraktan Borç Hasat Ediyor
Fındık Üreticisine Sahip Çıkan Yok!
Fındık Üreticisine Sahip Çıkan Yok!
Nebyan Doğal’a 2 Milyon Dolarlık Yatırım
Nebyan Doğal’a 2 Milyon Dolarlık Yatırım
İlkadım'da Kadın Girişimciler Sertifika Sahibi Oldu
İlkadım'da Kadın Girişimciler Sertifika Sahibi Oldu
Son Haberler
Samsun'da DMD Kas Hastası Mustafa Emir'in Zamanı Azalıyor
Samsun'da DMD Kas Hastası Mustafa Emir'in Zamanı Azalıyor
Beyin Kanaması Geçiren Kadını Yataktan Düşürdüler!
Beyin Kanaması Geçiren Kadını Yataktan Düşürdüler!
Samsunspor Kongresinde Dikkat Çeken Detaylar
Samsunspor Kongresinde Dikkat Çeken Detaylar
Samsunspor Kongre Üyesi Cevat Öncü'den Sitem
Samsunspor Kongre Üyesi Cevat Öncü'den Sitem
Arzu Uslu’dan Teşekkür Mesajı
Arzu Uslu’dan Teşekkür Mesajı
Atakum Atabem'e Yoğun İlgi
Atakum Atabem'e Yoğun İlgi

Ana Sayfa
Programlar
KENT HABERLERİ
YEREL YÖNETİMLER
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
EKONOMİ
ÇEVRE - ENERJİ
ASAYİŞ
YEREL SPOR
KÜLTÜR SANAT
TEKNOLOJİ
SEKTÖREL TANITIM
AV. ARZU SABUNCU İLE ORTAK AKIL
SEÇİM - 2019
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
Samsun Kanal 362 İnternet Video Haber Sitesi
Pazar Mah. Meserret Sokak Talakoğlu İşhanı No:21/Kat:1D:12 İlkadım / SAMSUN
362medyagrup@gmail.com
0 (543) 476-9327
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.