Atakum ilçesinde yapımı devam eden ve Eylül ayında açılması planlanan yeni Şehir Kütüphanesi’ne verilecek isim, Samsun siyasetinin gündemine oturdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın, kütüphaneye merhum başkan Mustafa Demir’in isminin verilmeyeceğini açıklamasının ardından, muhalefet kanadından yöntem ve üslup eleştirileri geldi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) tarafından kütüphaneye isim verilme süreci, siyasi partilerin grup başkanvekilleri ve il başkanlarının açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı. Tartışmaların odağında "isim verme yöntemi" ve "siyasi isimlerin tarafsız kurumlara verilmesi" yer aldı.
TEKCAN: OLDU BİTTİYE KARŞIYIZ
SBB CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan, isim verme sürecinin hukuksuz ve usulsüz yürütüldüğünü savundu. Tekcan, "Kamu yatırımlarına isim vermek oldu bittiye getirilmemeli. Belediye Meclisi’ne gündem maddesi olarak getirilir, gruplar önerilerini sunar. Ancak verilecek isme meclis üyeleri olarak yine biz karar vermeyiz. Anket yaparız halka sorarız. Olacaksa isim vermek böyle olur. Merhum Mustafa Demir’in ismini bugün kamuoyunda tartışmaya açmak ne kadar doğru oldu?" diyerek Başkan Halit Doğan'ın isim açıklamasına tepki gösterdi.
AKSOY: SİYASİ İSİMLER ORTAK ALANA VERİLMEMELİ
İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, kütüphane gibi her kesime hitap eden yapılara siyasi isimlerin verilmesini doğru bulmadıklarını ifade etti. Aksoy, "Parti grubumuzla değerlendirme yapacağız. Siyasi isimler köprü, yol veya sokaklara verilebilir; ancak kütüphane gibi birleştirici yapılarda daha farklı kriterler gözetilmeli" yorumunu yaptı.
YEŞİLYURT: VEFA İÇİN TARTIŞMA YARATILMAMALI
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeşilyurt ise şehre hizmet etmiş isimlerin yaşatılmasının bir "vefa borcu" olduğunu vurguladı. Yaklaşık 4 ay önce dost sohbetinde buna benzer bir konunun konuşulduğunu ifade eden Yeşilyurt, "Merhum Mustafa Demir bu şehre bakanlık ve başkanlık yapmış bir isimdir. Hizmetlerini doğru ya da eksik bulursun, eleştirirsin, takdir edersin. Siyasi görüşlerimiz aynı olmayabilir. Ancak bugünlerde kamuoyunda tartışma konusu olmasını doğru bulmuyorum. İyi niyette vefa gösterelim derken, özellikle sosyal medyada hoş olmayan yorumları okuyoruz. Açıkçası rahatsız oldum. Ben şahsen şehre hizmet etmiş isimlerin, unvanı fark etmeksizin yaşatılması konusunda hemfikirim. Tabi bu konuda şehrin yerel yöneticilerinin daha dikkatli olması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

