Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, hafta sonunu dolu dolu geçirdi. Yoğun bir programda hafta sonunu geçiren Öncü, ziyaretlerde önemli konulara değinerek projelerini anlattı. Öncü, Devgeriş Köyü Kalkındırma, Güzelleştirme, Ortak Malları Koruma ve Yaptırma Derneği, İlyasköy Mübadele Türkleri Kültür, Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği'ni ziyaret edip, Saathane Meydanı ile Subaşı'nda esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi.
SIKINTILARI BİLİYORUZÖncü, "Samsun'un iyi yönetilmediğini, yönetsel anlamda bu şehrin hakkını alamadığını görüyorum. Samsun’un daha iyisine layık olduğunu düşündüğüm için, eksik bırakılan, ihmal edilen, sıkıntılı olan noktalarını gördüğüm için Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na talip oldum. Samsun'u, kentin sorunlarını ve bu sorunların çözümlerini iyi biliyoruz. Ulaşımla ilgili problemleri biliyoruz. Doğa olaylarıyla ilgili problemleri biliyoruz. Bunların çözümü inşaat mühendisi olmam hasebiyle bizler için zor değil. Çözülmez şeyler de değil. Samsun’un pek çoğu kısa zamanda, bazıları orta, bazıları da uzun vadede olmak üzere çözülemeyecek problemi yok" dedi.
İŞ VE İSTİHDAM SORUNUSamsun'un iki önemli ovasının olduğunu hatırlatan Öncü, "Samsun geçmişte çalışılacak, iş yeri anlamında toplu iş yerleri bulunan bir şehirdi. Samsun 1990’lı yıllarda gelişmişlikte 15.sıralardayken bugün 40. sıralara geriledi. Bunları bildiğimiz için Samsun'u daha yukarılara taşıyabileceğimize inandığımız için bu işe talip olduk. Samsun’un bir numaralı problemi iş ve istihdam. İşsizlik, özellikle genç işsizliği hızlı şekilde artıyor. Bunun çözümü ile ilgili Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar çok sorumluluk üstlenmedi. Bizim işsizliğin azaltılması anlamında çözümlerimiz var. İkinci problem hayat pahalılığı. Büyükşehir Belediyesi'nin bugünkü anlayışı tüccar mantığı. Türkiye'nin en pahalı içme suyunu vatandaşına satan, ulaşımı pahalı olan bir belediye anlayışı var. İlk günden bu yana 'Suyu ucuzlatacağız' dedik, daha göreve gelmeden ilk icraatı yaptık. Belediye suyu ucuzlattı" diye konuştu.
DENİZ ULAŞIMI HAYATA GEÇECEKUlaşım sorunu ile ilgili çözümlerini anlatan Öncü, şöyle devam etti: "Hemen kuzeyimizde Karadeniz var. Ray istemez, asfalt istemez, kaldırım istemez. Samsun'da ulaşımın çözümü için neden deniz yolu kullanılmasın? Neden bugüne kadar kullanılmamış? Ben çok somut bir şey söylüyorum. Organize Sanayi'nin orada bir iskele kuracağız. Bir iskele kent merkezinde, bir iskele Atakum’da ve bir iskele de Taflan’da. Özellikle yaz aylarında şehir hatları vapur işletmesi müthiş bir trafik yükü alır, müthiş bir iş görür. Yani alacağınız bir kaç tane şehir hatları vapuru. Taflan ve Organize Sanayi arasına iskeleler yaparak deniz yolu ulaşımını hayata geçireceğiz. Göreve geldiğimizde bunu yapınca 'Bu kadar basit bir şey niye düşünmemişler' diyeceksiniz."
DAR GELİRLİNİN KAPISI OLACAĞIZ"Merkezi hükümet ile belediye başkanları farklı partiden olursa kaynak alamazlar, iş yapamazlar diyorlar. Bu asla doğru değil. Belediyenin gelirleri, belediye başkanının kim olduğuna hangi partiden olduğuna bağlı değildir. Nüfusa göre ve toplanan vergilere göre belirli formüllerle belediyelere para gönderilmektedir. Bugün yaşanan sorun bu kaynakların doğru kullanılmamasıdır. Tabii ki belediye altyapı, yol, kaldırım, spor alanı, yeşil alan yapacak. Ama salt işimiz bu olmayacak. Sosyal belediyeciliğe ciddi şekilde kaynak aktaracağız. Dar gelirlinin imdadına Büyükşehir Belediyesi yetişecek. Büyükşehir Belediyesi bir devlet kapısı olduğunu, baba ocağı, ana kucağı olduğunu herkese hissettirecek. O partili bu partili demeyen bir Büyükşehir Belediye Başkanı olacağım. Daha güzel bir Samsun mümkün ve bunun için çalışacağız."



