Samsun'un 19 Mayıs İlçesi'ndeki Nebiyan havzasında bulunan kırsal mahallelerin kalkınmasını sağlamak amacıyla toplantı düzenlendi.
Toplantıya mahalle muhtarları, Organik Tarım Üreticileri Birliği, İlçe Tarım Müdürlüğü uzmanları ve 19 Mayıs Yerel Eylem Grubu Derneği yetkilileri katıldı.
Toplantıda, Nebiyan bölgesinin en önemli ürünleri olan fındık, kestane ve fasulye yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ile ilgili neler yapılabileceği görüşüldü. Kendine has ekolojik özellikleri nedeniyle yörede yetiştirilen ürünlerin son derece lezzetli oldukları belirtildi.

UZMANLAR GÖRÜŞ BİLDİRDİ
OMÜ Ziraat Fakültesi'nden Prof.Dr. Ümit Serdar, yılda 3 defa fındık ocaklarında dip sürgünü yapıldığında verimin yüzde 50'ye kadar arttığına dikkat çekri. Prof.Dr. Ümit Serdar ise, kestanenin sadece meyvesinin değil, çiçeklerinden de gelir elde edilebileceğini, kestane çiçeklerinden çay yapımı konusunda araştırmalar yaptıklarını ve bu konuda DOKAP'a proje sunduklarını belirtti. Prof. Dr. Ahmet Balkaya da, Nebiyan fasulyesinin sadece coğrafi işaretinin değil, çeşit olarak da tescil edilmesi gerektiğini kaydetti.
ELMA-ARMUTU İSTEMİYORUZ
19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ise, "İlçemiz tarım zengini bir ilçe. Nebiyan bölgemizde yetişen fasulye, kestane, fındık bunların başında gelirken, artık ağaçlardan yerlere düşen ve ziyan olan elma ve armutları da görmek istemiyoruz, bunun içinde üniversitemizle işbirliği yaparak elma ve armut pekmezi ile elma sirkesi yapma konusunda çalışmalarımıza da başlıyoruz. Nebiyan Doğa Festivali'nde, yöremizin ve Nebiyan fasulyemizin reklamı çok güzel oldu. Bu yıl artık fasulyeler tarlaya ekilmeden satılmaya başlandı. Pazar sorunu olmayan Nebiyan Fasulyesi bu yörede artık daha çok ekilmeli" dedi.

Kestane çiçeği çayını katılımcılara ikram eden 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, "Gerçekten içerken kestane balı tadını alıyorsunuz. Bu çayı Türkiye'ye tattıracağız" dedi.
Toplantıya mahalle muhtarları, Organik Tarım Üreticileri Birliği, İlçe Tarım Müdürlüğü uzmanları ve 19 Mayıs Yerel Eylem Grubu Derneği yetkilileri katıldı.
Toplantıda, Nebiyan bölgesinin en önemli ürünleri olan fındık, kestane ve fasulye yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ile ilgili neler yapılabileceği görüşüldü. Kendine has ekolojik özellikleri nedeniyle yörede yetiştirilen ürünlerin son derece lezzetli oldukları belirtildi.

UZMANLAR GÖRÜŞ BİLDİRDİ
OMÜ Ziraat Fakültesi'nden Prof.Dr. Ümit Serdar, yılda 3 defa fındık ocaklarında dip sürgünü yapıldığında verimin yüzde 50'ye kadar arttığına dikkat çekri. Prof.Dr. Ümit Serdar ise, kestanenin sadece meyvesinin değil, çiçeklerinden de gelir elde edilebileceğini, kestane çiçeklerinden çay yapımı konusunda araştırmalar yaptıklarını ve bu konuda DOKAP'a proje sunduklarını belirtti. Prof. Dr. Ahmet Balkaya da, Nebiyan fasulyesinin sadece coğrafi işaretinin değil, çeşit olarak da tescil edilmesi gerektiğini kaydetti.
ELMA-ARMUTU İSTEMİYORUZ
19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ise, "İlçemiz tarım zengini bir ilçe. Nebiyan bölgemizde yetişen fasulye, kestane, fındık bunların başında gelirken, artık ağaçlardan yerlere düşen ve ziyan olan elma ve armutları da görmek istemiyoruz, bunun içinde üniversitemizle işbirliği yaparak elma ve armut pekmezi ile elma sirkesi yapma konusunda çalışmalarımıza da başlıyoruz. Nebiyan Doğa Festivali'nde, yöremizin ve Nebiyan fasulyemizin reklamı çok güzel oldu. Bu yıl artık fasulyeler tarlaya ekilmeden satılmaya başlandı. Pazar sorunu olmayan Nebiyan Fasulyesi bu yörede artık daha çok ekilmeli" dedi.

Kestane çiçeği çayını katılımcılara ikram eden 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, "Gerçekten içerken kestane balı tadını alıyorsunuz. Bu çayı Türkiye'ye tattıracağız" dedi.